TOPPEN

Efterårskurset 2017

TAG PÅ SUHRS HØJSKOLE TIL EFTERÅRET
Suhrs Højskole er Danmarks eneste madhøjskole, og som elev på Suhrs får du et unikt indblik i gastronomiens og sansernes verden.

Du får mulighed for at fordybe dig i de aspekter af mad du selv brænder for, uanset om det er sundhed, madtrends, selvforsyning, gastronomi, madkultur eller teknik og håndværk. Der er ingen krav til forkundskaber, bare du er nysgerrig.
Vælger du at starte på Suhrs Højskole til efteråret vælger du to af hovedfagene Urban Selvforsyning, Foodtrends, Sundhed og Ernæring eller Gastro. Og du får også ca.  seks valgfag, som både kan være “madfag” som Grundkøkken, Foodlab, Vildskab, Måltidsdesign eller How to bake eller fag med et helt andet sigte fx Kommunikation, Bevægelse i byen, Musik på Suhrsk, Tag ordet eller Tankeføde (Filosofifag)  . Fagene vælger du først, når du starter på skolen.
Fag og Temaer som fx Smag på, Verdenskøkken, højskoleeftermiddage og turen til Italien er vi fælles om. Vi er også fælles om at stable en række events på benene, som fx når vi fx slår dørene op for en pop-up restaurant med kokken Jesper Vollmer ved roret.
Et højskoleophold Suhrs handler også om meget andet end mad, fag og undervisning: debatter, ekskursioner, teaterture, kulturaftener, fredagsmiddage, fester, hygge, byliv, samvær og nærvær.

Det eneste du skal vælge inden du begynder, er om du vil bo på højskolen under dit ophold. Fra efteråret har vi plads til 31 boende elever og til ca. 20 med en seng uden for højskolen.

DAGLIGDAGEN PÅ SUHRS
Dagen begynder med morgenmad kl. 8.00, Samling kl. 8.40 og undervisning fra kl. 9.00. Vi spiser frokost omkring kl. 12 og undervisningen slutter ca. 15.45. Aftensmaden, som vi laver på skift, spiser vi omkring kl. 18. Nedenfor kan du se et ugeskema, som ugen fx kan se ud på Suhrs Højskole – selvom ugerne sjældent er ens.
ugeskema

HOVEDFAG
Du kan på dit kursus vælge mellem fire forskellige hovedfag. Hovedfagene er din mulighed for at fordybe dig i et emne, eksperimentere og være kreativ.
FOODTRENDS : Vær med til at afprøve og opdage de nyeste trends indenfor råvarer, restauranter og tilberedning.
URBAN SELVFORSYNING : Bæredygtighed og selvforsyning. Hvad kan vi selv gro, skabe, lave, henkoge eller sylte. Vær med til at starte den grønne revolution fra dit køkken.
MOVETRITION: Nyt hovedfag på Suhrs om naturlig bevægelse i byen – sund mad, krop og kost. 
GASTRO : Fordyb dig i gastronomiske temaer og skab klassiske eller nytænkende meuner, fra jord til bord og med fokus på teknik, tilsmagning og anretning

VALGFAG
Valgfag er fag du har i kortere perioder af dit kursus. Med valgfagene har du mulighed for at prøve mange forskellige kreative, fysiske og debatterende fag af. Ligesom med hovedfagene skal du ikke vælge valgfag før du begynder på skolen.

Valgfagene på Suhrs kan variere fra kursus til kursus alt efter hvad der rører sig i samfundet, madverdenen eller hvilke spændende temaer vores undervisere har lyst til at tage op. Nogle af vores valgfag kan du læse mere om her:

Kommunikation: Få praktisk erfaring og teoretisk indsigt i madkommunikationens verden. Foodstyling, blogging, madfilm og strategisk madkommunikation
Foodlab: Gå på opdagelse i smagens univers og molekyernes univers, når vi eksperimenterer med råvarer, smag og metoder. 
Køkkenskoler: På hvert kursus udbyder vi en række køkkenskoler, med fokus på teknikker, metoder, råvarerkenskab og tilsmagning. Det kan fx være Mesterlærer, Grundkøkken, Grøn Gastronomi (vegetarisk/vegansk mad og diæt), temakøkken eller klassisk køkken.
How to bake: Ælte- og hæveteknikker, gær og surdej, mv.
Vildskab: Hele dyr, spis naturen, fang din middag, mad over bål.
Entreprenørskab: Idéudvikling, inspiration og iværksætterbesøg. Få værktøjerne og inspirationen til at designe dit eget madkoncept, og hør hvilke erfaringer københavnske iværksættere har gjort sig på deres vej.
Måltidsdesign: Et måltid er ikke bare mad – det er rum, design, sanser, smage og oplevelser. I faget måltidsdesign arbejder du med måltidet som oplevelse, hvor alle sanser sættes i spil.
Tankeføde : Vil du blive klogere på livet? og på dig selv? Diskutere de store spørgsmål i livet eller sætte den konstruktive, ærlige og nærværende samtale under lup.
Tag ordet!: Lær hvordan du holder en tale eller laver en overbevisende eller gribende præsentation.
Kager og Konditori: Drømmer du om at være med i den store bagedyst, kan du starte her, hvor finnesse, konsistens og perfektion er i fokus for at få de lækreste og smukkeste kager tryllet frem. Det er den franske konditor Frederic Terrible der er vores store bagemester. Han taler bedre dansk end mange andre franskmænd i Danmark.
Bevægelse i byen: Vi bruger byen som sportshal og træner parkour, yoga, crossfit mv.
Fødevarepolitik: Vi debatterer og dykker ned i lokal og global fødevarepolitik.

FÆLLES FAG
Fælles fag er fag alle elever på skolen har sammen, store og små oplevelser, debatter og smagninger som vi deler med hinanden. Her er nogle af de fag, som alle eleverne på Højskolen er fælles om, mens de går her:

Verdenskøkken: I faget Verdenskøkken kommer du på en kulinarisk jordomrejse. Gennem autentiske møder med passionerede madentusiaster fra hele verden, får du et unikt indblik i andre landes tilgang til mad og måltider. Vi får fx besøg fra Vietnam, Japan, Italien, Mellemøsten, Korea, Marrokansk mv, og går hver gang i dybden med det enkelte lands unikke madkultur, smage, krydderier, tilberedninsteknikker og spændende retter.

Smag på: Vi slutter ofte ugen med temaet Smag på. Hver uge har et forskelligt tema, som vi fordyber os i. Det handler om at kunne smage til og smage forskel. Vi laver blindtest eller fordyber os i kvaliteten af forskellige madvarer, drikkevarer eller råvarer. Vi har smagninger på fx æbler, citrus, chips, råmælksoste, kaffe, vin, øl, olivenolie m.m.

Samling: Vi begynder hver undervisningsdag med en kort samling kl. 8.40. Samling er fællesskab om det at gå på højskole. Her forholder vi os til vores egen verden og til hvad der sker aktuelt i verden omkring os. Det er sang, oplæg, oplysning og debat. En god start på dagen.

Højskoleeftermiddag og Højskoleaften: Hver uge inviterer vi ildsjæle og interessante personligheder forbi til et oplæg om det de arbejder med og brænder for. Stof til inspiration og eftertanke. Vi har fx haft besøg af Camilla Plum, Kødfri Mandag og Slow Food Copenhagen, og har du selv idéer til spændende foredrag, så lytter vi gerne.

Madevents: Vi arbejder med at skabe de perfekte rammer for skøre, skæve og kreative events med mad og spiselige oplevelser som omdrejningspunkt. Det kan være alt fra en madbod til en festival, et folkekøkken eller en pop-up restaurant, et støttearrangement for et godt formål eller noget helt andet. Vi arbejder med eventen fra a til z, og du lærer at tage ejerskab og ansvar for at eksekvere.

 

TUREN TIL ITALIEN

Hvis du starter på Suhrs til efteråret kan du se frem til 10 dages kulinarisk rejse i Italien.

Her kommer du bag om det italienske køkken og den italienske madkultur, med besøg på vingårde, kokkeskoler, lokale producenter af ost og pølse, små markeder og specialbutikker.

Om efteråret går turen til Ligurien ved Middelhavet og den sydlige del af regionen Piemonte. De første dage bor vi ved Middelhavet og derefter “flytter” vi lidt ind i landet. På den måde har vi mulighed for komme tæt på forskellige slags råvarer og producenter. En vigtig del af rejsen er nemlig, at vi får smagt på så mange forskellige delikatesser vi kan fra det italienske køkken.

Udover de mange faglige input og ekskursioner bliver der også tid til højskoleliv, og på egen hånd udforske de små trattorier, cafeer, isbarer eller restauranter i lokalområderne.