Hjemmesiden anvender 'cookies', der er en tekstfil, som gemmes på din computer, mobil eller tilsvarende med det formål at genkende den, huske indstillinger, udføre statistik og målrette annoncer.
Suhrs Højskole kan i begrænset omfang yde støtte til elever, hvis økonomien står i vejen for et højskoleophold, eller der er særlige forhold, der gør sig gældende.
Der er flere forskellige muligheder for at få støtte til dit ophold på Suhrs Højskole, men du skal være opmærksom på, at to støtteformer ikke kan kombineres.
Uanset, hvilken form for støtte du ønsker at søge, skal den søges inden du begynder på opholdet. Det er derfor vigtigt, at du skriver til os på mail kontakt@suhrs.dk, hvis du ønsker at søge støtte.
Du er velkommen til at ringe til os eller booke en rundvisning, hvis du ønsker at tale mere om, hvordan vi kan yde støtte, hvis du har vanskeligt ved at finansiere opholdet.
Vi har listet de forskellige støttemuligheder op herunder. Med forbehold for ændringer og tastefejl.
Ungeløftet-stipendiet, kan søges af unge mellem 17,5-29 år, der ikke har fuldført en ungdomsuddannelse eller er i beskæftigelse over 18 timer ugentligt.
Det er muligt at søge om op til 17.100 kr. i tilskud til et højskoleophold på min. 12 uger. Stipendiet kan maksimalt udgøre 1152 kr. pr. uge for kostelever og maks. 926 kr. pr. uge for dagelever.
Endeligt tilsagn kan dog først gives i forbindelse med finanslovens vedtagelse, som forventes i start 2025
Det er muligt at søge stipendiet med opstart på forårsopholdet 2025. Ansøgninger behandles af FFD løbende, og der er således ikke tale om egentlige ansøgningsfrister.
Stipendiet er udelukkende tilskud til egenbetaling, og kan ikke gå til fx lommepenge eller materialer. Stipendiet udbetales til højskolen, når eleven har afsluttet sit ophold.
Inden ansøgning skal du være optaget på et højskoleophold på mindst 12 uger. Kontakt Suhrs Højskole inden du tilmelder dig, hvis du ønsker at blive klogere på, om du har mulighed for at søge ungeløft-stipendiet.
Læs mere her
Fra FFD.dk: Mangfoldighedsstipendiet har til formål at gøre elevsammensætningen på højskolerne mere befolkningsrepræsentativ, og er målrettet ansøgere, som ikke har mulighed for selv, eller ved hjælp fra familie eller andre (fx kommunal støtte) at finansiere et højskoleophold
Tilskuddet udgør maks. 1152 kr. pr. uge for kostelever og maks. 926 kr. pr. uge for dagelever. Den samlede bevilling kan dog ikke overstige 17.100 kr. Det bevilgede beløb udbetales til højskolen, når eleven har afsluttet sit ophold.
Danske statsborgere og personer, der kan sidestilles med danske statsborgere og er bosiddende i Danmark, herunder bosiddende i Rigsfællesskabet, kan ansøge højskolestipendiet. Ansøger skal være optaget på en dansk folkehøjskole ved ansøgning.
Særligt til kommuner
Vær opmærksom på, at borgere der modtager offentlig forsørgelse under et højskoleophold, kan være omfattet af betalingsloven, hvilket betyder at det tilskud som højskolen ville have modtaget fra staten, i stedet skal opkræves af kommunen. Dette er dog ikke gældende, hvis borgeren tager på højskole på egen hånd uden kommunens godkendelse.
Ansøg og læs mere her
Følgende tre kriterier skal alle være opfyldt for at modtage stipendiet:
Ansøger skal have en personlig indkomst på under 250.000 kr. årligt. Indkomstgrundlaget afgøres ud fra ansøgers senest afsluttede årsopgørelse.
Ansøger skal have en særlig udfordring enten socialt eller fagligt. Dette kan dokumenteres med en skrivelse fra fx en lærer, vejleder eller fra ansøger selv. Beskrivelsen må ikke være lavet af en ansat på højskolen.
I højskolens indstilling, der vedlægges ansøgningen, skal højskolen redegøre for hvordan ansøger forventes at medvirke til en mangfoldiggørelse af højskolens elevsammensætning. Fx vil ansøgere med minoritetsetnisk baggrund eller ansøgere fra håndværksfaglige skoler ofte være underrepræsenterede på højskoler. Det kan også dreje sig om flygtninge med tidsubegrænset opholdsstatus, unge fra Grønland eller Færøerne, unge med en funktionsnedsættelse, unge frafaldet – eller uden ungdomsuddannelse, unge med erhvervsfaglig baggrund eller andet.
Bemærk at maks. fire elever kan modtage stipendiet til den samme højskole pr. ansøgningsrunde.
Det er som udgangspunkt kun muligt at modtage mangfoldighedsstipendiet en enkelt gang. Hvis højskoleopholdet løber over et helt skoleår, altså to kalenderår, er det dog muligt at søge mangfoldighedsstipendiet til både efterår og forår. Dette gøres ved at sætte kryds i helårskursus i ansøgningsskemaet
Ansøgningen skal laves i samarbejde mellem ansøger og den pågældende højskole. Inden ansøgningsskemaet udfyldes, skal disse tre dokumenter være klar, da de skal vedlægges ansøgningen:
Afsender på indstilling og dokumentation for det særlige behov kan ikke være den samme.
Når de tre dokumenter er klar, kan ansøgningsskemaet udfyldes.
Så snart ansøgningen er behandlet, sender FFD en mail med afslag eller tilsagn til både ansøger og højskole.
Der er to årlige ansøgningsrunder:
Stipendier til ophold på forårssemestret kan søges fra d. 1. september, og så længe der er ledige midler. Der kan dog ikke søges efter d. 15. december.
Stipendier til ophold på efterårssemestret kan søges fra d. 1. marts, og så længe der er ledige midler. Der kan dog ikke søges efter d. 15. juni.
Du får typisk svar inden for en måned, fra du har sendt ansøgningen.
Ansøgningerne behandles løbende i indkomne rækkefølge og bevilges efter først til mølle-princippet til ansøgere, der opfylder alle kriterier, og har indsendt en fyldestgørende ansøgning.
Ansøgningsproceduren:
1. Kontakt Suhrs Højskole pr. mail eller telefon, hvorefter vi vil afklare om stipendiet er aktuelt at søge. Hvis dette er tilfældet beder vi dig om at tilmelde dig, på vores hjemmeside. Under punktet “bemærkning” bedes du skrive “Højskolestipendiet” og under punktet “lidt om mig” skrives en kort beskrivelse af det særlige behov og om du fx har en håndværksfaglig uddannelse. Derefter udarbejder vi et optagelsesbrev til dig, som du modtager på mail.
2. Herefter bedes du på egen hånd udfylde ansøgningsblanketten til FFD (Foreningen for Folkehøjskoler i Danmark), inden fristen. Du finder blanketten her: Ansøgningsblanket
Du er naturligvis velkommen til at ringe os, hvis du har brug for hjælp til at ansøge eller du har spørgsmål til ovenstående.
Tlf: 33 12 80 53 (kontoret er åbent fra kl. 9-14.00 alle hverdage).
Er du i gang med en videregående uddannelse og trænger du til en pause?
Som pitstop-elev har du mulighed for at få op til 465 kroner i rabat pr. uge.
Læs mere om ansøgningsprocessen lige her: Pitstop på Suhrs
Er du dansk, grønlandsk, færøsk eller ligestillet hermed, og mellem 18 og 25 år kan du søge Rigsfællesskabets højskolestipendium til ophold på en folkehøjskole i Danmark, Grønland og på Færøerne. Du kan dog kun søge stipendium til ophold i et område, hvor du ikke har bopæl. Det vil sige, at har du bopæl i Danmark kan du kun søge stipendium til højskoleophold på Færøerne eller i Grønland og vice versa. Det er vigtigt, at du kontakter Suhrs Højskole, før du ansøger om støtten.
Du kan søge stipendiet året rundt, dog skal kurset du søger til have startdato inden for 12 måneder (starter kurset fx 1/8 kan du søge fra denne dato året forinden).
Stipendiet består af et tilskud på 700 kr. per uge til reduktion af dine udgifter til folkehøjskoleopholdet. Da midlerne er begrænsede, kan man højst modtage stipendium til 20 uger, uanset om der er tale om flere ophold på forskellige folkehøjskoler.
Midlerne uddeles efter objektive kriterier og efter først til mølle-princippet. Er puljen opbrugt kan du komme på venteliste og vil få besked, hvis der bliver et stipendium ledigt til dig.
Folkehøjskolernes Forening i Danmark (FFD) administrerer ordningen på vegne af Kulturministeriet og udbetaler stipendiet direkte til højskolen.
Efter kursets afslutning sender folkehøjskolen dokumentation på det gennemførte antal uger og en faktura på det bevilgede stipendium til FFD. FFD udbetaler derefter stipendiet til folkehøjskolen.
Hvis dit ophold har været kortere, end du har angivet i ansøgningen, reduceres stipendiet tilsvarende.
OBS! Hvis ikke skolen fremsender dokumentation senest en måned efter kursets afslutningsdato, kan FFD anse det bevilligede stipendium for bortfaldet, og hverken skolen eller eleven vil herefter kunne gøre krav på de tildelte midler. Det er derfor vigtigt, at du inden din tilmelding kontakter Suhrs (kontakt@suhrs.dk), og gør os opmærksom på at du ønsker at søge puljen.
Ansøg og læs mere her
Har du problemer med at finde økonomien til et højskoleophold, kan du søge Suhrs Højskole om en særlig økonomisk støtte til dit ophold. Vi yder op til 225 kr. per uge i økonomisk støtte.
Når du tilmelder dig et ophold, skal du skrive “Har søgt om generel støtte”, under “bemærkning”, derefter udfylder du blanketten og sender den til kontakt@suhrs.dk. Det afhænger af en individuel vurdering, om du får tildelt denne støtte eller ej. Det er vigtigt at du sender blanketten med det samme, når du har tilmeldt dig.
Støtten er fortrinsvis forbeholdt elever, der gennemfører det lange forårs- (25 uger) eller efterårskursus (19 uger).
Få et overblik over støtteordninger og mulighederne her ifht. unge uden arbejde eller ungdomsuddannelse.
Norske elever kan søge stipendium og lån til statsanerkendte højskolekurser af mindst et semesters varighed. Henvendelse til:
Statens lånekasse for utdanning,
Postboks 36, Kalbakken
N-0901 Oslo
www.lanekassen.no
Tlf: 0047 22 72 45 45
Er du fra et andet skandinavisk land eller fra Sydslesvig, er der en række øvrige muligheder. Læs mere på Højskolernes hjemmeside.
Er du mellem 17½ og 25, og har du ikke nogen ungdomsuddannelse, så kan du få støtte gennem mentorordningen, hvis du deltager i et ophold på minimum 12 uger.
Det vil sige, at du får vejledning og støtte fra en mentor gennem hele opholdet, samt kan få opholdet til en reduceret pris som vurderes individuelt.
Dette kræver at du har en uddannelsesplan, som er udarbejdet i samarbejde med din lokale UU-vejledning. Det er UU, der vurderer om der er behov for mentorstøtte. Du bedes derfor først tage kontakt til din UU-vejleder, for at høre om det er en mulighed for dig.
På Suhrs Højskole tager vi udgangspunkt i den enkelte elev og de mål, der er sat i uddannelsesplanen. Forud for kursusstart har eleven og mentor udarbejdet en skriftlig aftale, hvor forventninger og en plan for forløbet er beskrevet. Desuden omfatter aftalen også, hvordan der følges op på aftalen.
På Suhrs Højskole er eleverne delt ind i højskolegrupper på tværs af holdet, og din mentor vil typisk være den højskolelærer, som er tilknyttet din højskolegruppe. På den måde sikrer vi, at du kender din mentor godt, og at det at have mentorordning ikke skiller sig væsentligt ud fra i øvrigt at være elev på Suhrs højskole.
Elever under EGU og STU er ikke omfattet af ordningen.
Læs mere her
Er du under 25 år, og tager du på højskole inden for det første halve år af din ledighedsperiode, får du 50% af dagpengesatsen. Kontakt din A-kasse for at høre nærmere og husk at gøre dem opmærksom på, at Suhrs er en højskole.
Som dagpengemodtager kan du få uddandelsesgodtgørelse til dit højskoleophold.
Får du kontanthjælp, kan du som led i en aktiverings-/handlingsplan søge om at komme på højskole. Kontakt dit Jobcenter for yderligere information.
Vi vil gerne skabe større mangfoldighed på højskolen, derfor giver vi støtte til dig der er ny i Danmark og hvis forældre ikke er fra Danmark. F.eks. er ansøgere med minoritetsetnisk baggrund, ansøgere fra udsatte boligområder eller ansøgere fra håndværksfaglige skoler til tider underrepræsenterede på højskoler.
Derudover kan der også være mulighed for at få støtte til dit ophold, hvis du f.eks. har haft et forløb i Psykiatrien og kunne bruge et højskoleophold for at komme tilbage til en hverdag i et fagligt og socialt fællesskab.
For ansatte i forsvaret findes der forskellige muligheder for økonomisk støtte. Du kan blandt andet anvende din optjente civiluddannelse på et højskoleophold. Læs mere om mulighederne på Højskolernes hjemmeside.
Har du brug for yderligere støtte, kan du søge mulige støttemuligheder i Legatbogen.