Rigmor

Hvem er Rigmor?

Jeg hedder Rigmor Anna Reher, jeg er 26 år og jeg boede ikke på skolen.

 

Hvorfor valgte du Suhrs Højskole?

Jeg ville gerne lære om grøn madlavning, fødevaresystemet, fermentering, dyrkningsmetoder, naturen & smag, på en afslappet måde – uden at det handlede om eksamener & præstationer, som det ville gøre på en uddannelse. For mig er højskoler en perfekt sammensmeltning af dejligt samvær, dyb læring på mange planer & frihed til at udforske noget nyt på sin egen måde. Jeg valgte Suhrs fordi linjen Omstillingsagent var lige mig, skolen så hyggelig ud og lå i København, som jeg meget gerne ville blive boende i, og for at gå i min mors fodspor – hun gik selv på Suhrs da hun var 18 år. Jeg har hele mit liv udforsket kunst & design, men følte mig klar til at udforske et helt nyt felt – MAD. Så Suhrs var det indlysende sted at tage hen!

 

Hvorfor valgte du er bo hjemme og ikke på højskolen?

Jeg boede hjemme, i en lejlighed på Amager, sammen med min kæreste. Det var dejligt at have en rolig base at vende hjem til og nulstille mig fra. Da det for mig kræver en del energi at lære nye ting, møde nye mennesker & være i fuld sving med spændende madlavningsprojekter hele dagen. Det passede derfor godt til mig, at bo hjemme og vælge samværet til/fra i mit eget tempo. Derudover var det skønt at starte og slutte dagen med en cykeltur gennem byen.

 

Hvilken linje valgte du?

Jeg gik på Omstillingsagent og vi lavede SÅ mange fede ting. Mine yndlingsaktiviteter var smagninger af kål & kombucha, lave kraut & kimchi, hjælpe Havhøst med at plante tang, sanketure, blindsmagning af økologiske vs konventionelle grøntsager, høste svampe hos Bygaard, besøge byhaver & lave lækker grøn mad sammen. Vi lærte meget om sæsonerne, fødevaresystemet, bæredygtige hverdagstiltag, konservering af sankede frugter & grøntsager, samt tilsmagning af plantemad. Det hele var sindssygt spændende og jeg har fået udvidet min forståelse af, hvordan maden kommer fra jord til bord – og idéer til hvordan det kan gøres i fremtiden.

 

Hvilke valgfag havde du?

Jeg havde Ost Ost Ost, hvor vi lavede mozzarella, brie & feta. Faget Bag, hvor vi lavede en surdej og bagte brød, scones & wienerbrød. Faget Det Søde Køkken hvor vi lavede valgfrie kager, som f.eks. moussekager med glaze, snitter, flødeboller & pavlova. Det var fedt at lære, at jeg sagtens kan lave en ost selv, at få min visuelle æstetik ind i diverse kager & bagværk, samt at få et indblik i hvordan de her mad-teknikker blev brugt i gamle dage.

 

Hvordan så en typisk dag ud på højskolen?

Morgenmad derhjemme eller på skolen, hyggelig morgensamling med højskolesange & oplæg, madlavning eller udflugt, altid lækker frokost, pause- gåtur i Kongens Have & hygge på Kvisten, mere madlavning eller valgfagsaktivitet, aftensmad og til tider aftentalk eller hyggelig aftenaktivitet. Hver dag bød på noget helt nyt fagligt, men der var nogle gode rutiner, så alt det praktiske som opvask, rengøring & højskolegruppemøder, ikke tog fokus væk fra selve undervisningen. Dagene blev også krydret med hyggelig fællesaktiviteter som f.eks. samtalecafé, lege, quiz, spil og hygge på Kvisten.

 

Hvad var det bedste ved dit ophold?

At lære om mad på så mange forskellige planer – smag, tekstur, sammensætning, æstetik, råvare, kultur, historie, politik, teknik, konservering, produktion, proces, kvalitet etc. Samt at få en hel masse praktiske erfaringer, som hvordan man agerer i et stort køkken, samarbejder om madlavningen & laver hverdagsmad til over 40 mennesker og selvfølgelig at dele oplevelsen med de sødeste mennesker.

 

Hvordan var studieturen?

Vi tog til NordItalien med tog og besøgte søde mennesker og dejlige steder. På turen besøgte vi en chinotto farm, en olivenolie-plantage, en risotto-ris mølle, en gelato butik & en trøffel-festival. Vi deltog også i en pesto workshop, gæstede en fin kokkeskole, spiste på lækre italienske restauranter, var til vinsmagning & fik rundvisning på et gastronomisk universitet. Der var skønt med sol, varme, badeture & massere af gelato! Jeg lærte f.eks. om dyrkningsmetoder i det italienske klima, fik praktiske erfaringer med at lave pasta, pesto, focaccia & pizza, samt om kvalitet, teknikker & smag i det italienske køkken. En sindssygt fed tur, med plads til at udforske og opleve mange fede ting, på kort tid. Efter vi kom hjem, kan jeg slet ikke vente med at komme tilbage til Italien og opleve mere!

 

Hvordan er miljøet/fællesskabet?

Fællesskabet er super dejligt, hyggeligt & hjemligt. Selvom der kan være aldersforskel, kulturelle forskelle og forskel på hvor i livet man er – er der plads til alle og til alle niveauer af madlavningsskills. Der var en stor hjælpsomhed og omsorg omkring hinanden. Den ærlige kommunikation iblandt eleverne, og lærerne, gjorde bare det hele meget nemt. Stemningen på skolen var generelt hyggelig, sjov og afslappet.

 

Var der noget du var nervøs for i forhold til at starte på Suhrs Højskole, men som viste sig ikke at have betydning?

Jeg tror jeg var lidt bekymret for om der var en masse fagtermer som alle allerede kendte, men det var dejligt at jeg altid bare kunne spørge, hvis der var noget jeg ikke kendte til og at der var 100% plads til at være helt grøn på et område. Inden jeg startede vidste jeg f.eks. ikke hvad julienne, udtræk, autolyse, koji, termomixer, sumak, gastrobakke & fingertang var. Det ved jeg nu.

 

Hvad har Suhrs betydet for dig og hvad har du lært af dit ophold?

Jeg har lært at det ikke behøver at være besværligt, svært eller kompliceret at lave sin egen ost, bage med surdej, lave traditionel mexicansk mad eller lave middag til 40 mennesker. At jeg sagtens kan kaste mig ud i store projekter, og bare tage processen step by step – som at følge en opskrift. Jeg har også lært at man sagtens kan være i et fællesskab, uden at være den perfekte udgave af sig selv og samtidig være noget for andre og støtte fællesskabet. Der ud over har jeg lært SÅ meget om mad og lært, at der er meget mere at lære og dykke ned, så det er jeg fortsat med efter opholdet.

 

Er der en særlig oplevelse du aldrig vil glemme?

Jeg synes det var så vildt at besøge kokkeskolen i Italien og lave ægte italiensk mad med dygtige kokke og kokkeelever. Der var den smukkeste udsigt til bjerge og havet – maden smagte skønt og alle var så søde! Og så vil jeg aldrig glemme alle de gode højskolesange vi fik sunget gang på gang og som blev en del af vores Suhrs hits.

 

Hvad laver du i dag?

Jeg har min egen virksomhed, hvor jeg laver visuelt design for danske musikere. Det kan f.eks. være et albumcover, musikvideo og live visuals. I min fritid laver jeg keramik, hækler, syer, laver yoga og så laver jeg selvfølgelig en masse plantemad. Fokus i min madlavning er primært fermentering, visuel æstetik & danske økologiske planter.

 

Hvorfor vil du anbefale andre at gå på Suhrs Højskole?

Fordi lærerne er sindssygt dygtige til deres fag og til at formidle det videre, skolen er hyggelig og godt placeret! Der er ikke så mange elever, så man lærer hinanden godt at kende, der bliver stykket det vildeste skema sammen – uge for uge, med spændende temaer og udflugter, og så kan viden om madlavning bruges resten af livet, både professionelt og ‘bare’ derhjemme. Jeg synes det var en gave at gå på skolen, møde de sødeste mennesker, lære vildt meget om mad, synge og grine, samt lære en masse om mig selv og andre.