Det veganske klassiske højtidsmåltid
Hensigten med det veganske højtidsmåltid er, at omstillingsagenterne øver sig på det 100% plantebaseret køkken. Hvilke tilberedningsmetoder kalder det på, hvordan skaber man tekstur og udtrykt, og vigtigst af alt – smag af samme karakter, uden at anvende nogle animalske produkter og de typiske kød-erstatningsprodukter. Det kalder på koncentreret og kreativ ideudvikling, håndtering af råvarerne, grundig tilsmagning og anretning.
Vi starter altid temaet med en refleksion over højtiden – hvorfor fejrer vi jul og påske. Hvad betyder den for os hver især og hvad er mest betydningsfuldt for os. Hvilke kulinariske minder forbinder vi med højtiden, og hvordan tænker vi at fejre den fremadrettet. Herefter brainstorme vi over retter man typisk får eller har fået igennem livet, og over hvordan bordet har været dækket, hvordan stemningen har været og på hvilken måde værtskabet har været skabt. Næste skridt er at at udvikle en vegansk menu. Det får eleverne en hel formiddag til, og vi afslutter med at sætte menuen. Præmissen er, at måltiden skal være så traditionelt som muligt – og altså ikke en nytænkning. Vi vil skabe et højtidsmåltid, i form af enten en jule- eller påskefrokost, alt efter årstiden. Vi dækker fint op, klippe pynt og gør det til en hyggelig oplevelse for hele højskolen.
Efter måltidet laver vi en reflektionsøvelse – hvad var det mest interessante ved madlavningen, hvad tager omstillingsagenterne med sig og hvordan tænker de at kunne bruge de veganske teknikker i deres hverdagskøkken videre i livet.