Rebekka Brokman

"Modet til at springe ud som selvstændig kommer, hvis du tror nok på dig selv. Ligesom græsset er grønt der hvor du vander det." - Rebekka Brokman

Rebekka Brokman

Ejer af surdejsbageriet, frokostrestauranten og kaffebaren Brokman’s

 

Kan du fortælle lidt om dig selv?

Rebekka Brokman, 25 år, bor i Trans/Bovbjerg ved vestkysten, selvstændig erhvervsdrivende – Restauratør.

Jeg gik på Suhrs Højskole direkte efter gymnasiet. Jeg havde Gastro som linjefag, og derudover havde jeg Bag.

 

Hvordan vil du beskrive Suhrs med få ord?

Suhrs er virkelig en rummende Højskole med plads til alle. Der er både plads til madnørden og dem som blot gerne vil hygge sig med madlavning, og dem der først skal til at lære det.

 

Er der noget bestemt du har lært på Suhrs, som du har kunne bruge i dit uddannelses- og karrierevalg?

Noget som jeg har taget med mig fra Suhrs, er helt klart at have lært at lave mad, uden nødvendigvis at bruge opskrifter. Men derimod at have en legende tilgang til det. Man prøver alt af på Suhrs og der er plads til at man må dykke ned i tingene og virkelig nørde igennem. Man flytter sig virkelig fagligt, og der er altid en kompetent underviser på sidelinjen der er klar til at nørde og vejlede. Den legende tilgang er noget jeg virkelig har haft med efterfølgende, og noget jeg bruger enormt meget i mit virke i dag.

 

Hvad beskæftiger du dig med på nuværende tidspunkt og hvordan fandt du modet til dette?

Efter Suhrs gik jeg direkte i kokkelære, først i København, så flyttede jeg til Århus og gik i lære her. Men droppede senere ud, da jeg ikke syntes der var plads til mig. Herefter fik jeg et job som Bager på et badehotel ude på vestkysten, som var lige mig. Her var der plads til kreativiteten og jeg fik lov til at rykke mig fagligt.

I 2021 sprang jeg ud som selvstændig. Mit virke begyndte med at lave Surdejskurser rundt i hele landet for private og senere erhverv. Jeg har været ude i store kantiner, restauranter og virksomheder at lave kurser og opskrifter. Derudover blev jeg huskok på det lokale spillested 18b i Harboøre, som i den grad er en legeplads med plads til kreativiteten. I 2023 købte jeg en restaurant i Lemvig hvor jeg har surdejsbageri og frokostrestaurant. Det er den vildeste følelse at stå med et par nøgler i hånden og vide hvor meget hårdt arbejde og lange arbejdsdage der ligger foran en. Brokmans, som mit virke nu hedder, er min nye legeplads. Koncept er enkel og enorm sæson betonet, her serverer og bruger vi råvarer i sæson og ikke en uge er ens, hverken arbejdsmæssigt eller menumæssigt. Vi server alt fra surdejsboller, focacciasandwich til sirlige små konditorkager og Smørrebrød på surdej. Derudover afholder vi arrangementer udenfor turistsæsonen, i bl.a. surdej, pasta, vin- og ginsmagninger.

Modet til at springe ud som selvstændig kommer, hvis du tror nok på dig selv. Ligesom græsset er grønt der hvor du vander det. Både min far, papfar, bedstefar og farfar er og var selvstændige, så det selvstændige har vi altid fået præsenteret som en mulighed, når der er blevet snakket arbejde over aftensmaden. Der er en helt anden tilfredsstillende følelse ved at skabe sit eget arbejde og vide at man selv skal ud og ”stampe arbejde op af jorden”. At man selv kan udbetale sig egen løn, er så vild en følelse, og en ægte ”YES – jeg gjorde det!”.

 

Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud for dig?

Jeg glæder mig altid til det bliver mandag og jeg skal på arbejde! For mig starter en arbejdsdag typisk med at fodre surdejen op til en ny dag. Herefter skal der bages ud af brød, boller og laves fine kager. Herefter begynder vi at se hvad vi skal sammen sætte til dagens menu, alt efter hvad vi har og kan bruge til salater, sandwich og smørrebrød. Så kommer der typisk gæster, også begynder dagen. Derefter skal der køres nye deje og kigges på hvad der skal ske resten af ugen, om vi har et arrangement i løbet af ugen eller andet særligt. Så bliver køkkenet vasket ned, også starter en ny dag i morgen.

 

Hvad er det bedste ved din karrierevej?

Det bedste ved mit karrierevalg er at jeg aldrig er ked af at skulle på arbejde. For mig har det været vigtigt at jeg SKAL gå glad på arbejde og gå glad hjem igen. Der er nu alligevel sådan, at det er der vi bruger mest af vores vågne timer!

 

Hvilken uddannelse har du?

Jeg er droppet ud af to uddannelser. Jeg havde knap et år i kokkelære i 2017 og var 2 år henne i læreruddannelsen fra 2019-2021. Jeg har derimod taget et højskole ophold på Suhrs, diplomer i surdejsbagning og arbejdet mig til en kæmpe erfaring indenfor mad.

 

Hvordan er dit forhold til Suhrs i dag (er du f.eks. medlem af elevforeningen)?

Jeg har arbejdet for Suhrs i et barselsvikariat i valgfaget BAG.

 

Er der et bestemt fag/ oplevelse du vil anbefale eller fremhæve ved Suhrs?

Jeg syntes faktisk alt hvad i beskæftigede os med på Suhrs var vildt spændende! Men rejsen til Italien var prikken over i’et. En mere ægte kulinarisk rejse findes ikke.

 

Hvilket godt råd vil du give kommende elever på Suhrs Højskole?

Jeg vil råde jer til at vælge netop de linje- og valgfag i interessere jer for, det vil drive jer i en retning som kan være dannende for den karriere I gerne vil have. Også NYD det! Det går så stærkt.

 

Hvordan drømmer du om at den fremtidige madscene ser ud?

Jeg drømmer om at den fremtidige madscene bevæger sig væk fra at, det skal helst være lidt ”specielt”, dyrket på en specifik måde eller skal være økologisk, men at vi derimod bruger det landbrug vi har omkring os og de råvarer der er tilgængelige i sæson. Sådan at vi bruger radiser og salater når de er i sæson. Majroer og rødbeder når de kommer i sæson. Så må man sylte og konservere af foråret og sommerens goder når de er her, således at de varer længere. Jeg drømmer om vi en dag kommer tilbage til at kunne købe kød direkte fra landmanden, for mig vil det give så meget mere mening.

 

Kan du anbefale en bestemt (koge)bog, mad podcast etc?

Hvis man ikke har den, så Frøken Jensens Kogebog! Tror jeg har tre som er nogle jag har arvet, de er fyldt med udklip af opskrifter og noter som er nedskrevet. Derudover kan jeg anbefale dokumentar serien ’Chefs Table’, og Michael Pollans miniserie ’Cooked’ som begge ligger på netflix. Sidstnævnte er også som bog, som er super god.