Matilde Grue

"Højskolen har en kæmpe plads i mit hjerte og der er ingen tvivl om at højskolen har været med til at forme mig og min efterfølgende vej i livet" - Mathilde Grue

Matilde Grue – Restauratør & kok

Står bag Blink i Skagen

 

Hvilken uddannelse har du?

Jeg har en gymnasial uddannelse og efterfølgende har jeg gået på Hotel – og Restaurantskolen. Jeg er uddannet kok/gastronom.

 

Hvorfor valgte du Suhrs Højskole?

Jeg valgte at tage på Suhrs Højskole fordi mad altid har været en passion for mig. Men faktisk var mit første møde/minde med Suhrs Højskole, da jeg var omkring 10 år gammel. Der så jeg en udsendelse omkring husholdningskoler hvor Ingeborg Suhr og skolen blev nævnt. Skolen levede lidt i min underbevidsthed og da muligheden bød sig for at tage et højskoleophold var jeg ikke i tvivl om at jeg skulle på Suhrs.

 

Er der et bestemt fag/ oplevelse du vil anbefale eller fremhæve ved Suhrs?

En højskole giver muligheden for at nørde.  Jeg var ikke i tvivl om at jeg skulle på Gastro linjen. Det var her jeg fik snerten af at arbejde professionelt med mad.

 

Hvordan vil du beskrive Suhrs med få ord?

Et nørdefælleskab, placeret som en pulserende perle i midten af København. En perle med fokus på alt det jeg elsker.

 

Hvordan har din tid på Suhrs påvirker dit valg af uddannelse og karriere?

Jeg fik troen på at jeg skulle gå madens vej. Jeg kommer fra en familie og bagland der altid har haft fokus på de akademiske retninger. Jeg var i lang tid overbevist om at jeg skulle læse Geografi men Suhrs højskole og specielt mødet med Mette Dahlgaard fik gjort mig bevidst om de mange muligheder der er som faglært. Suhrs gav mig troen, lysten og viljen til at lære håndværket og gøre det til min levevej.

 

Hvad laver du på nuværende tidspunkt?

Jeg driver restauranten Blink i Skagen. Det var heldigt at jeg var naiv og ikke vidste hvad jeg gik indtil da jeg startede. Jeg blev kontaktet af Søren og Niels, som manglede en kok til at drive og forpagte en restaurant ved Det Grå Fyr i Skagen. Jeg skulle egentligt have været i Italien og læse en master i Gastronomi.

 

Ideen til at starte Blink blev skabt og for mig handlede det om at finde ud af hvad jeg gerne ville. Jeg ville gerne tage afsæt i det der var omkring mig. Jeg var en grøn nyudklækket kok der gik direkte fra elev til køkkenchef og ejer. Derfor var det vigtigt for mig at skabe nogle rammer jeg vidste jeg kunne præstere og udvikle mig indenfor, men samtidig talte ind i den filosofi og tro jeg har på mad, klima, natur og service.

 

Jeg serverer det sæsonen, naturen, fiskeauktionen og min egen lyst og glæde tilbyder. Jeg finder stor glæde i at servere de ting der vokser omkring Skagen, nordjylland og min egen hoveddør. Ved at sætte det benspænd for mig selv, at alle råvarer skal være lokale og i sæson, fandt jeg en måde at kreere ”Smagen af Skagen” – hvis jeg selv skal sige det.

 

Vores menu og vores servicekoncept handler om frihed, kreativitet, skøre individer og et sjovt arbejdsmiljø. Det er vigtigt for mig at vi fremstår ærlige, hjemmelig og har det sjovt med hinanden. Menuen udvikler sig på daglig basis, vi kreerer efter det vi har og bruger vores sunde fornuft, smagsløg og sanser til at servere dejlig mad henover sæsonen.

 

Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud for dig?

En typisk arbejdsdag er svær at beskrive. I og med jeg har det overordnede overblik spænder mine arbejdsopgaver gænske bredt. En typisk dag går gerne med at svare på mails, betale regninger og tjekke beskeder fra ansatte, leverandører og gæster. Dernæst har jeg her i ydersæsonen en helt masse praktiske opgaver. De handler om alt fra at ringe til teknikere hvis opvaskemaskinen er i stykker, sanke og tørre tang, urter eller lignende hvis det er på programmet, lave vagtplaner eller holde møder om økonomi, produktudvikling, ansættelser eller events.

 

Når sæsonen er rigtig i gang så starter arbejdet i køkkenet. Her møder jeg typisk kl. 09, hvor vi forbereder menu og gør klar til service. Kl. 11.30 kommer de første frokost gæster og dem servicerer vi med tre forskellige frokostretter frem til kl. 15.30.

Kl. 16.15 spiser vi frokost, alle ansatte sidder ned i 30-45 min og samles over en middag.

Kl. 17.30 går aftenservicen i gang. Vi kører med to seatings så de sidste gæster går omkring kl 11.30 +/- . I løbet af aftenen serverer vi én menu, med højde for allergener o. Lign.

Dagen slutter for mig omkring kl 12 pm. Og så er det hjem i seng med, gerne med en kop suppe og et afsnit fjernsyn fra DR.

 

Hvad er det bedste ved din karrierevej?

Mulighederne er uendelige. Jeg bliver aldrig færdig med at lære. Køkkener udvikler sig hele tiden, både inden for landets grænser, men endnu mere udenfor. Det er fantastisk med de mange muligheder for indlæring og udvikling. Desuden er det ret enestående at finde en karriere hvor der altid er jobmuligheder.

 

Hvordan er dit forhold til Suhrs i dag?

Mit forhold til Suhrs er utroligt godt. Jeg arbejdede faktisk det efterfølgende stykke tid som medarbejder på skolen. Jeg deltager ikke meget i elevforeningen, blandt andet grundet min geografiske placering. Men højskolen har en kæmpe plads i mit hjerte og der er ingen tvivl om at højskolen har været med til at forme mig og min efterfølgende vej i livet. Af hjertet tak.

 

Hvilket godt råd vil du give kommende elever på Suhrs Højskole?

Jeg vil slå et slag for at eleverne virkelig bruger de unikke faciliteter og muligheder skolen giver. Der er mulighed for virkelig at nørde. Der er ressourcer og de dygtigste undervisere der er klar til at gribe alle de skøre ideer man som madglad elev måtte ønske sig. Det var noget af det jeg værdsatte allermest og den følelse jeg står tilbage med efter mit ophold.