Hjemmesiden anvender 'cookies', der er en tekstfil, som gemmes på din computer, mobil eller tilsvarende med det formål at genkende den, huske indstillinger, udføre statistik og målrette annoncer.
Når blåt er grønt
– hjælp fra havet til den grønne omstilling
Foredraget tager udgangspunkt i en forundring over, at rogn indtager så lille en plads i danskernes køkken. Vi anvender stort set kun torskerogn, stenbiderrogn, ørredrogn og caviar fra stør, men sjældent rogn fra andre danske spisefisk. Derimod bruger andre madkulturer rogn på en meget mere varieret måde. Det vil jeg give eksempler på. Rogn er en næringsrig fødevare med et stort umami-potentiale, og en bedre udnyttelse af rogn, sammen med andre af havets noget oversete skatte som blæksprutter, kan komme til at spille en rolle i en fleksitarisk tilgang til den grønne omstilling.
Foredraget bygger på bøgerne
Rogn − meget mere end caviar (O. G. Mouritsen & K. Styrbæk) Gyldendal, København (2023).
Blæksprutterne kommer – spis dem! (O. G. Mouritsen & K. Styrbæk) Gyldendal, København (2018)
Ole G. Mouritsen er dr.scient. og professor emeritus i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation ved Københavns Universitet. Han har gennem årtier været interesseret i og fascineret af japansk madkultur og har kombineret denne interesse med sit videnskabelige arbejde og formidlingen heraf. Det har bl.a. resulteret i en række populærvidenskabelige bøger om sushi, tang, umami, mundfølelse, tsukemono, blæksprutter, grøntsager og senest rogn, bl.a. i samarbejde med kokken Klavs Styrbæk. Han er udnævnt som japansk madambassadør af det japanske ministerium for landbrug, skovdrift og fiskeri.
Tid og sted: D. 28. august kl. 9.15, Pustervig 8, 1126 København K.
Pris: Gratis og alle er velkommen. Kræver ikke tilmelding.
Foredragsrækken er støttet af Nordea-fonden og etableret i et samarbejde med Gyldendal, Trinitatis kirke og Marmorkirken.