Frida / Kbh & Gastro

Hvem er Frida?

Mit navn er Frida Foersom og jeg fyldte 21 år under mit ophold på Suhrs – i øvrigt ikke dårligt at blive fejret og spise kage med hele højskolen.

Hvornår gik du på Suhrs?

Jeg gik på efterårsholdet og havde hyggelige og madfyldte uger på Suhrs. 

Hvorfor valgte du Suhrs?

Beslutningen om at tage på Suhrs opstod spontant, mens jeg var på Roskilde Festival. Jeg var på mit tredje sabbatår og havde allerede rejst og arbejdet en del, så jeg havde brug for at prøve noget nyt. Min første indskydelse var at tage på en stor højskole ude på landet, men da Suhrs dukkede op på mit Instagram feed, blev jeg straks hooked på idéen om en kulinarisk højskole i hjertet af København. Jeg arbejdede i forvejen i køkkenet på en café, men jeg var nysgerrig på at lære mere omkring selve gastronomien, råvarerne og bæredygtigheden bag madlavningen. 

Boede du på skolen?

Jeg boede på skolen, da jeg oprindeligt kommer fra Jylland. Det var en rigtig god beslutning for dét, jeg husker allerbedst fra højskolen, er blandt andet de hyggestunder, der opstod i vores fritid. Vi havde roomie-hygge, så Den Store Bagedyst med tømmermænd og kage, dyrkede yoga med Louise, spillede bordtennisturneringer med Hans, bryggede øl med Lars, lavede linoleumstryk med Anna og holdt tirsdagscafé med Laura, brætspil og god (!) kaffe fra espressomaskinen.

Hvilke(n) linje(r) havde du?

Da jeg startede på Suhrs havde jeg gastronomi-linjen, hvor vi blandt andet lavede risotto, is med flydende nitrogen og blev inspireret af restaurant Noma i molekylær gastronomi. Desuden havde jeg “Det Søde Køkken” med Jon, hvor vi lavede syndige kager og flødeboller, som vi forbrændte igen, når vi klatrede med Kasper i “Move”. I faget “How To Bake” erfarede jeg uundværlige pointer omkring bagning, hævning, surdej og “crossaint-foldning”, som er dét jeg har dyrket allermest efter mit ophold. 

På anden halvdel af forløbet valgte jeg Københavner-linjen, fordi der er så mange muligheder, når man bor lige i hjertet af København. På denne linje havde vi meget medindflydelse og var kreative, mens vi udforskede streetfood, veganske kage caféer, LØS marked, cyklede byen rundt på ladcykel, skraldede mad, lavede “pop up” i Kongens Have, interviewede københavnere i podcasts og delte gratis kakao ud på Kultorvet. Det kulminerede i en udstilling for de andre elever til slut.

Hvad synes du om linjen / linjerne?

Hvis man gerne vil prøve lidt af det hele, synes jeg kombinationen af Gastronomi og København var spændende. Du får masser af inspiration og tips på Gastro og i fællesfaget “Verdenskøkken” undervises der i madlavning fra andre kulturer. På Københavner-linjen kommer du ud af køkkenet og ind i byen, hvor oplevelserne, maden og menneskene aldrig er de samme.

Hvad var det bedste ved dit ophold?

Det er svært at vælge én begivenhed, men Italien rejsen var bestemt et højdepunkt med kokkeskole, lokale ildsjæle, trøffelfestival, tour de chambre, insta take-over, godt vejr, italiensk mad og vin i lange baner. Derudover er det sociale på Suhrs noget af det allerbedste ved højskolelivet. Vi har holdt masser af sjove tema-fester, vinterbadet, sunget højskolesange, været i Escape Room, spist brunch med elevforeningen, holdt filmaftener og strikkeklub, besøgt teatre, muséer, filmfestival, spillet padel tennis, haft vinsmagning, restaurant take-over, afholdt MadX med Mikkel Karstad og meget mere.

Hvad har Suhrs betydet for dig?

Suhrs højskole har været et inspirerende pusterum, hvor vi har dyrket fællesskabet og interessen for bæredygtighed, madlavning og kulturlivet i storbyen. Den har givet mig et socialt netværk ikke bare i København, men også i andre dele af verden, hvor mange af eleverne kommer fra. Personligt lærte jeg også en del om mig selv og at stå på egne ben i en ny by langt hjemmefra. Man lærer at indgå i et større fællesskab, hvor man deles om pligterne, rengøringen og madlavningen, hvilket ofte er lidt sjovere sammen.

Hvorfor vil du anbefale at gå på Suhrs Højskole?

Suhrs højskole er perfekt for dig, der er madglad, kulturinteresseret, miljø-entusiast eller bare har brug for et frirum. Her møder du spændende og inspirerende mennesker, der brænder for deres fag, og der er en afslappet tilgang til undervisningen og hinanden. København er både kulinarisk madmekka og kulturby, hvilket der er rig mulighed for at dyrke, når dine naboer er Rundetårnet, Strøget og Torvehallerne. Maden er selvfølgelig et stort plus, da der tages hensyn til alle og hver dag serveres god hjemmelavet mad – eller rester.