Bæredygtighed

Vores værdier og vores syn på den mad, vi spiser, er funderet i vores forhold til den verden, vi bor i og er en del af.

Klimaforandringerne og det faktum, at vi danskere har et enormt madspild, gør behovet for en bæredygtig omstilling både åbenlys og universel.

Vi ser bæredygtig omstilling som en proces uden endelig facit, og vi mener, at begrænsede økonomiske midler ikke må stå i vejen for at handle.

Med Suhrs Højskoles lange historie som husholdningsskole ligger ressourcebevidsthed også i vores DNA. Det handler om, hvordan vi kan dele, spare, genbruge og producere, så vi bliver mere bæredygtige. Vi trækker på vores egne og andres erfaringer og deler gerne vores erfaringer med andre.

Her kan du læse om, hvad vi indtil nu arbejder med i forhold til mad og bæredygtighed på Suhrs Højskole.

Madspild

At genanvende alle rester, så der er så lidt som muligt, der går til spilde, er både en kreativ udfordring og at vise respekt for råvarerne, landmanden, gartneren, planterne og dyrene. Ingeborg Suhr skrev allerede i første udgave af kogebogen “Mad” i 1909: “Benyt alle rester, lad intet gå til spilde.”

På Suhrs Højskole er råvarerne både undervisningsmateriale og mad. Vi laver derfor meget mad og har tit mad til overs. En del af læringen er at lave præcise portionsberegninger og forholde sig kreativt til såvel opskrifter, råvarer og madrester.

Madrester, der ikke kan spises af os selv, sorteres som organisk affald.

Kød

En af de største kilder til danskernes store økologiske fodaftryk er vores kødforbrug. Den vigtigste enkeltkilde til større bæredygtighed vil derfor være, hvis vi sænker vores kødforbrug eller helt undlader at spise kød.

I køkkenerne arbejder vi med alle typer af kød, fisk og fjerkræ, men det er langt fra alle måltider, der indeholder og centrerer sig omkring kød.

Økologi

Vi køber som udgangspunkt fødevarer i økologisk kvalitet.

Vi opgør løbende vores økologiprocent (i kroner af samlet madindkøb) i forhold til samlet indkøb.

Da vi underviser i madlavning, er vi ikke tilmeldt Fødevarestyrelsens mærkningsordning. Vi mener, at det er vigtigt at bakke op om de økologiske dyrkningsprincipper og de lokale, økologiske avlere og producenter.

Lokale råvarer

Det er ikke altid, at økologi og bæredygtighed går hånd i hånd. Der er eksempelvis en del varer, som fint kan være bæredygtige, men som aldrig kan blive økologiske – fx vilde urter, vilde dyr og vilde lokale fisk fanget efter bæredygtige principper.

Det giver i vores øjne heller ikke altid mening at købe økologisk frem for lokalt, hvis de økologiske varer er importeret fra den anden siden af jorden. Vi tilstræber derfor at bruge sæsonens lokale råvarer.

Selvforsyning

Man kan være selvforsynende på mange måder og af mange grunde. Man kan eksempelvis gøre det for at genvinde noget af den vigtige viden, vi har tabt i forhold til, hvor vores mad stammer fra, og hvordan den er blevet produceret. En viden, som skaber naturlig og nødvendig respekt om maden som en ressource.

Vi arbejder pt selvforsyning ved i mindre skala at dyrke spiselige afgrøder i vindueskarme. Vi sanker også vilde planter, frugter og svampe tæt på byen som et kærkomment sæsonbetonet supplement til de råvarer, vi ellers er nødt til at købe.

Øvrigt ressourceforbrug

Vi prøver at efterleve gamle husråd om at spare på vand, strøm og varme og prøver også at finde på nye måder at holde hus, så vi sparer på ressourcerne. Det er en lærerig praksis, som du kan tage med dig, og som også kan spare dig mange penge i dit private budget.