Jon

Interviewet er foretaget i 2016 – inden Jons medvirken i Bagedysten.

Kort Beskrivelse af dig selv:
Jeg hedder Jon Daniel Edlund og læser til Folkeskolelærer på VIA University College i Aarhus.
Før jeg startede på Suhrs boede jeg også i Århus, hvor jeg er født og opvokset, og passede et fuldtidsarbejde som piccolo for et advokatfirma. Faste arbejdstimer, faste opgaver. Super fint, men efter 14 måneder, søgte jeg nye udfordringer og oplevelser, og besluttede mig for at tage på højskole, med dét i baghovedet at lige netop Suhrs Højskole ville pynte rigtig godt på min kvote 2. ansøgning til at læse Ernæring og Sundhed på Metropol. Det var i hvertfald drømmen, dengang… 😉

Hvornår gik du på Suhrs: Jeg var 21 år, og var en del af efterårsholdet som startede på skolen i August 2014.

Boede du på skolen?: Nej, jeg boede ikke på skolen. Jeg boede i en lejlighed blot 800m fra skolen, som jeg flyttede ind i sammen med 2 af mine venner fra Århus i forbindelse med at jeg startede på Suhrs. Men også fordi jeg havde planer om at blive boende i København efter højskoleopholdet, og læse Ernæring og Sundhed på Metropol.

Hvorfor valgte du at tage på Suhrs Højskole?
Jamen som sagt var den primære årsag dengang, at det ville give mig nogle point til min kvote 2 ansøgning i forhold til at læse Ernæring og Sundhed på Metropol. Jeg fandt frem til Suhrs Højskole gennem Metropols hjemmeside da jeg sad og læste lidt om hvad der ville pynte godt på sådan en kvote 2 ansøgning. Jeg faldt næsten bagover af stolen, fordi det simpelthen lød for godt til at være sandt. Jeg har nemlig også altid haft en stor passion og interesse for mad og madlavning, så dét at kunne tage på højeskole (selvom jeg ikke har gået på efterskole, eller for den sags skyld aldrig havde anset mig selv som en “højskoletype”), virkede som en oplagt mulighed for at lære en masse nyt og opleve en masse spændende ting! Så uden videre omtanke, meldte jeg mig til et efterårskursus, for alle de penge jeg havde sparet op i løbet af mit fuldtidsarbejde. Det skulle jeg bare!

Hvilke fag havde du:
Mine hovedfag på Suhrs var Sundhed og Foodtrends. Sundhed havde jeg en enorm interesse for, da det fylder meget i min hverdag at træne, spise og leve et “sundt” liv. Her fik jeg erfaringer på godt og ondt, jeg fik vendt op og ned på nogle ting, og endte alt i alt med at blive meget klogere på mig selv og hvad sundhed egentlig er for en størrelse. Foodtrends var også super fedt, vi var b.la en weekendtur til Berlin, hvor vi fik mulighed for at opleve en del af den fantastiske madscene der er i sådan en by, som er så præget af kulturel mangfoldighed  og derudover tage nogle sjove snakke om b.la vores spisekultur, hvad og hvordan vi er vant til at spise derhjemme, hos os selv og her i landet generelt, men også hvordan mode ikke bare handler om tøj, men også om mad! F.eks dét at spise “superfoods” produkter… Derudover havde vi jo flere forskellige mindre fag, fx. valgte jeg at tage et hygiejnebevis som et lille fag, da jeg tænkte det ville være godt at have med sig i fremtiden!

Hvad er det bedste minde fra dit ophold?
Uha, den er virkelig svær… Det bedste minde har nok været dén interesse, passion og tilgang til mad og madlavning som jeg har udviklet i løbet af mit ophold på skolen. F.eks inspirerede skolen mig til at lære at brygge øl på egen hånd i hjemmet, og dét at lave alting fra bunden! At mærke den enormt tilfredsstillende følelse der er ved at samle sine egne ingredienser/råvarer, men selvfølgelig også tilberede og spise sin egen mad, som bare automatisk gør at alting bare SMAGER meget bedre. “Smag” er nemlig et ord som vi har snakket meget på Højskolen, det kan diskuteres uendeligt, men når alt kommer til alt, så kan vi alle blive enige om at mad skal smage GODT. Og det skal din hjemmelavede mad nok komme til efter et ophold på Suhrs, om det så er en simpel salat-dressing eller til et avanceret rugbrød lavet på egen surdej 🙂

Suhrs med fem ord? Madglæde, velsmag, fællesskab, fordybelse og livsvigtigt! 

Hvad har Suhrs betydet for hvor du er nu i dit liv? Det er endnu en af de svære.. Det har betydet enormt meget. Alt det som jeg har lært og taget med i bagagen videre fra blot 4 måneder på Suhrs, med alle de indtryk og oplevelser der har fulgt med, er noget som jeg bruger næsten dagligt. Jeg mener… madlavning er på ingen måde en sur pligt i hverdagen der bare skal overstås, det er tværtimod det jeg elsker at bruge allermest tid på at planlægge og forberede! Efter et ophold Suhrs, er for mig, køkkenet blevet det VIGTIGSTE rum i hjemmet 🙂 Det har også præget både min nysgerrighed og interesse for madlavning og råvarer nok så meget! Jeg har b.la lært at elske at gå op opdagelse i et nyt kulinarisk område, om det så er et supermarked, en restaurant eller et fantastisk food-market (som vi jo altså lige har fået herovre i Aarhus. Kom bare an, torvehallerne!)

Hvad er det vigtigste du har lært under dit ophold på Suhrs? Okay, det ALLERVIGTIGSTE er, at jeg har lært at nyde god mad, værdien i et lave/samle sin egen mad og samtidigt hvordan man får god mad til at smage godt 🙂 Derudover har jeg også lært en masse personlige ting i forhold til at møde nye mennesker, danne nye venskaber og arbejde sammen i et køkken. Det er nemlig ikke altid en nem opgave…

Vil du anbefale Suhrs til andre? Utvivlsomt, JA!