1/7 Debatmøde Skal EU sikre flere argentinske bøffer?

Den mad, vi stiller på bordet, sætter klimaaftryk tusinder af kilometer væk. Kan EU indrette sin handelspolitik på en mere grøn måde – og kan erhvervslivet tvinges til at tage medansvar? Mød handels-eksperterne Kenneth Haar, Anne-Sofie Sadolin og Rasmus Nørlem til oplæg og debat. 

En stor del af vores fødevarer importeres fra lande uden for EU. Andre bliver produceret her i Danmark, men med tilskud af foder eller andre råvarer, der kommer fra tredjelande. Det er EU’s frihandelsaftaler, der laver reglerne for al import og eksport for både Danmark og de øvrige 26 EU-lande.

Og der er nok at tage fat på, når regnskov ryddes for at give plads til sojaproduktion, der ender i danske svinestalde. Når industriens efterspørgsel på palmeolie er med til at skabe miljøskadelige monokulturer i Filippinerne. 

EU forsøger at tvinge erhvervslivet til at tage ansvar for deres forsyningskæder med krav om såkaldt ”due diligence” (en slags kædeansvar for alle underleverandører), men kan det fungere i praksis? Kan EU tvinge andre lande til mere klimavenlig produktion med en CO2-grænseskat? Og hvordan harmonerer grønne ambitioner med EU’s handelspolitik i bredere forstand?

Anne-Sofie Sadolin Henningsen, rådgiver i den grønne organisation Verdens skove, hvor hun særligt arbejder med handelsaftaler, fødevareproduktion og arealbrug.

Kenneth Haar, ekspert lobbyisme i EU og researcher ved Corporate Europe Observatory, forfatter til bogen ”A Europe of Capital”.

Mødet modereres af EU-ekspert Rasmus Nørlem Sørensen.

Debatmøde er en del af projektet ”Få smag for EU”, der har modtaget støtte fra Europa-Nævnet.

 

Tid og sted: Mandag d. 1. juli 2024, kl. 19.30-21.00, Pustervig 8, 1126 København K.

Pris: Gratis og åbent for offentligheden