TOPPEN
Korte kurser

Urban Selvforsyning – Ugekursus

Drømmer du om at være selvforsynende i byen? Igen i år udbyder Suhrs Højskole et ugekursus i Urban Selvforsyning, hvor du kan leve drømmen ud sammen med andre ligesindede og dykke ned i køkkenets, køkkenhavens og konserveringens muligheder.

Urban Selvforsyning: Ugekursus 3. juli – 9. juli på Suhrs Højskole
I samarbejde med Praktisk Økologi.

På ugekurset Urban Selvforsyning får du inspiration til at dyrke og høste i byen, mens du lærer om alt fra kompost, bybier og kødkaniner til hjemmelavet ost og konservering til husbehov. Sammen med kursusleder og ivrig selvforsyner Mette Hansen  vil der blive diskuteret økologi, forbrug, deleøkonomi og selvforsyningsmuligheder i byen. Og så vi skal i køkkenet sammen og lave mad fra bunden af lokale og økologiske råvarer.

Om kurset:

Efter sidste års succes opretter vi igen i år et ugekursus med fokus på urban selvforsyning. Kurset er særligt for dig der bor i byen og alligevel gerne vil slippe din indre bonderøv fri. Urban Selvforsyning dækker over rigtig mange spændende emner, og vi kan langt fra nå at komme rundt om det hele, men vi har lagt et tætpakket program, der forhåbentligt vil give dig appetit på mere.

På kurset gennemgår vi forskellige principper for at dyrke i byen, hvad enten du har have, kolonihave, altan, taghave, fælles gårdanlæg eller bare en solfyldt vindueskarm. Vi skal rode i skolens penthousekompost og hygge på tagterrassen mens bierne summer om ørerne på os.

I år sætter vi særligt fokus på hjemmeproduktion af ost. Selvom Skæreosten ikke kan nå at blive klar til morgenbordet i uge 27, har det ikke afholdt os fra at komme det på skemaet. Vi skal forsøge os med at lave både Gouda og Maribo. Det er begge to halvfaste oste, men lavet ud fra 2 forskellige tekniker (Opstukket og æltet ost). Den super erfarne mejerist Arne Fokdal vil guide os trygt igennem de fascinerende processer lige fra pasteurisering til behandlingen af den færdige ost. Arne vil også fortælle os om, hvordan han sammen med andre osteentusiaster har startet et ostelaug, hvor de mødes og fremstiller oste i fællesskab, og hvem ved, om der opstår et nyt ostelaug på Suhrs efter Arnes besøg?

I gården med udsigt til Rundetårn lader vi en flok kaniner flytte ind i vores tidligere hønsegård. I den forbindelse får vi besøg af Tine Kortenbach, forfatter til bogen ”Urban Farming med kaniner”, der vil lære os om, hvordan man holder kaniner i byen, og oplyse os om kaninernes rolle i klimakampen. I selvforsyning handler alting om kredsløb. På denne måde vil kaninerne i ugens løb forvandle vores køkkenaffald til gødning, som igen kan forsyne vores planter på tagterrassen med næring. I slutningen af ugen vil kaninerne dog selv gå videre i kredsløbet, da de skal slagtes, så de kan indgå i vores afsluttende festmiddag.

Vi kommer også omkring to meget forskellige dyrkningsprincipper Aquaponics og Permakultur. Aquaponics hvor planter og fisk lever og vokser i kraft af hinanden; et symbiotisk system, som næsten kan passe sig selv, og hvor jord er unødvendig. Vi skal ud og se Danmarks største Aquaponics anlæg som dog stadig kun er i forsøgsfasen.

Et andet princip vi skal snuse mere til er Permakultur. Her får vi besøg Aiah Noack fra Naturplanteskolen, som vil introducere os til Permakulturbegrebet, inden vi skal have jord under neglene og etablere et spiseligt surbundsbed. Workshoppen afholdes i kursusleder Mettes kolonihave, der er ved at blive etableret efter permakulturprincipper og hvor der vil være mulighed for at opleve urbant hønsehold, forskellige typer bistader, ormehotel, komposttoilet, byggeri med genbrugsmaterialer mm.

På kursets sidste dag får vi besøg af mad- og havebloggeren Marie Hertz, til en levende workshop med fokus på råvarer og kreativitet. Marie er uddannet cand. soc. i miljøplanlægning og sundhedsfremme, er autodidakt kok og urban farmer og medejer af det kreative bureau SLOW. Vi afslutter kurset med hyggelig festmiddag.

En del af glæden ved selvforsyning er den overflod vi ofte bliver belønnet med og ikke mindst glæden ved at dele overfloden med andre. Derfor vil vi gerne opfordre til at du medbringer det du selv har for meget af, hvad enten det er grøntsagsfrø, chiliplanter, stiklinger af potteplanter, surdej, kombucha babyes, eller andet du vil bytte eller bare sende ind i det store kredsløb. Så laver vi et bord med bytteting, samt en tavle, hvor man kan efterlyse og tilbyde det, der ikke så let lader sig håndtere.

PRAKTISK

Du vælger selv om du vil bo på skolen under kurset. Vi har 18 sovepladser.

På dette kursus kan du få rabat som studerende eller gammel elev. Der er dog kun plads til et begrænset antal studerende eller gamle elever.

Som kursist på kurset Urban Selvforsyning skal du forvente at møde tidligt en dag i løbet af kurset, for at være med til at stå for den hjemmelavede morgenmad, hvor alt laves fra bunden – alt efter dagen, kan det være der skal laves granola, yoghurt, grød eller andet lækkert til morgenbordet.

 

TILMELDING OG BETALING

Du kan tilmelde dig kurset ved at udfylde nedenstående formular. Efterfølgende kan du vælge at betale for hele kurset via Billetto, eller at få opdelt betalingen i to rater.
Ønsker du betalingen opdelt i to rater, vil du modtage en mail fra os med  vores kontonummer og betalingsanvisninger kort efter din tilmelding.
De to rater er fordelt således, at den første rate på kr. 500 skal indbetales hurtigt efter din tilmelding, tilmeldingen betragtes først som bindende, når denne indbetaling har fundet sted. Restbeløbet betales ca. 1 måned før kurset.

 

OBS! Vi beder om dit CPR-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle CPR-numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.

 

– Kurset er AFLYST – og derfor lukket for tilmeldinger. 
Billetto
Drevet af

Program for kurset:

Daglige måltider og aktiviteter:

Kl. 8.30: Morgenmad med friskbagt morgenbrød, frisk frugt, kaffe, the, mv. Vi hjælpes ad med at gøre klar og rydde af i hold.

Kl. 9.30: Fælles morgensamling eller sang – en god start på dagen.

Kl. 12.30: Frokost med efterfølgende kaffe.

Kl. 18.00: Fælles aftensmad

Kl. 19.30: Aftenaktivitet

 

Søndag d. 3. juli

Kl. 14.00: Ankomst og indkvartering – boende kursister.

Kl. 15.00: Velkommen til alle på Suhrs Højskole!

Kl. 16.00: Vi skal lege pakke-grøntsagsleg og derefter i køkkenerne sammen for at lave vores første fælles måltid.

Kl. 18.00: Kursusleder Mette Hansen står for en Samtalemiddag, der sætter tungen og tankerne på gled.

Mandag d. 4. juli

Formiddag: Vi skal lave veggieburgere med kartoffelbåde

Eftermiddag: Kødkaniner med selvforsyner Tine Kortenbach, der bl.a. er forfatter til bogen Urban Farming kaniner

Aften: Ølsmagning med Suhrs Højskoles forstander Lars Sonne-Hansen

Tirsdag d. 5. juli

Formiddag: Osteworkshop med Arne Fokdal

Eftermiddag: Osteworkshop med Arne Fokdal

Aften: Maddebat

Onsdag d. 6. juli

Formiddag: Osteworkshop med Arne Fokdal

Eftermiddag: Besøg hos Aquaponics

Aften: Picnic Hos Grenessminde

Torsdag d. 7. juli

Formiddag: Permakultur og etabler et bed med flerårige grøntsager m. Aiah Noack

Eftermiddag: Vi skal i køkkenet og arbejde med konserveringsteknikker og sylte og tørre, og så skal der laves aftensmad: Lasagne med hjemmelavede pastaplader.

Aften: Bæredygtig Husholdning – Oplæg og debat med Lars Sonne-Hansen.

Fredag d. 8. juli

Formiddag: Kaninslagtning

Eftermiddag: Besøg af have- og madblogger Marie Hertz

Aften: Fælles fest- og Afslutningsmiddag

Lørdag d. 9. juli

Kl. 9.30 Fælles afslutningsbrunch.